Peršin (Petroselinum crispum) je začinska biljka koja se prepoznaje po tamnozelenim rasperjanim listovima karakterističnog mirisa. Nezaobilazna je biljka na našim područjima i vrlo ga je lako uzgojiti. Nudi brojne mogućnosti što se tiče začinjavanja i konzumacije hrane.
To je dvogodišnja kultura koja u prvoj godini stvara vegetativne organe (list i korijen), a u drugoj godini nakon prezimljenja iz korijena se razvija cvijetno stablo.
Postoje tri vrste peršina: korjenaš, lišćar i kovrčavi.
Korjenaš se uzgaja radi svog dugog bijelog korijena koji se koristi u gastronomiji za pripremu juha, povrtnih sokova, variva… Listovi su slični kao kod lišćara, ali ima manje zelene mase.
Lišćar se u gastronomiji koristi radi svog aromatičnog lišća koje se može koristiti svježe ili sušiti. Njegovo sušeno lišće koristi se kao čaj jer je poznati prirodni diuretik.
Kovrčavi peršin se koristi uglavnom kao dekoracija zbog svojih lijepih kovrčavih listova. Otporniji je na hladnoću i na gljivična oboljenja od običnog peršina.
Peršin je bogat mineralima, natrijem, kalcijem, fosforom, magnezijem i željezom. Sadrži vitamine B skupine (B1, B2, B3, B6). Na 100g lišća ima 170 mg vitamina C, dok korijen sadrži 4 puta manje vitamina C.
Za uzgoj peršina idealno je plodno, bogato i blago kiselo tlo. Ne preporuča se sijati na teškim glinovitim tlima jer su nepogodna za uzgoj peršina i uzrokuju deformaciju korijena. Iznimno su pogodna pjeskovita i aluvijalna tla koja zahtjevaju primjereno zalijevanje. Sjeme peršina sije se u dobro pripremljeno i usitnjeno tlo u redove ili dvostruke trake. U kontinentalnim područjima sije se krajem ožujka ili početkom travnja, a u mediteranskim u listopadu i studenom.
Minimalna temperatura za klijanje sjemena je od 3 do 4°C. Uz optimalnu temperaturu od 20°C te vlažnost sjetvenog sloja, sjeme može početi klijati za otprilike 10 dana. Mlade biljke peršina nakon nicanja mogu podnijeti temperature do -4°C, a razvijenije biljke podnose i niže temperature. Za uzgoj peršina najpovoljnija je umjerena kontinentalna klima s prosječnim dnevnim temperaturama od oko 20°C uz dovoljnu količinu vlage u tlu i zraku.
Tijekom vegetacije važno je obaviti međurednu kultivaciju ili ručno plijevljenje kako bi se uništili nepoželjni korovi koji u blizini peršina uzimaju hranjiva i crpe biljku. U fazi nicanja potrebno je osigurati optimalnu vlagu u sjetvenom sloju tla zato što je u suprotnom nicanje otežano i neujednačeno.
U našim poljoapotekama možete pronaći sjeme peršina korjenaša (Halblange), peršina lišćara Comune 2, kovrčavog peršina Mooskrause. Također, nudimo Vam i peršin lišćar u traci od 5m.